Ries (84) is nu twee jaar vrijwilliger bij BredaMantelzorg. “Mijn vrouw had vasculaire dementie”, vertelt hij. “In die tijd zochten we hulp bij BredaMantelzorg. Er kwam een keer per week een vrijwilliger bij ons. Toen het slechter met mijn vrouw ging, heb ik nog een jaar voor haar gezorgd. Door haar overlijden viel er veel weg en zocht ik een nieuwe invulling voor mijn dagen. Zo ben ik vrijwilliger bij BredaMantelzorg geworden.”
Liever af en toe
In eerste instantie wilde Ries geen vaste contacten om te bezoeken. Incidentele klussen pasten beter bij hem. Zo gaat hij regelmatig met mensen mee, bijvoorbeeld als zij naar de dokter of het ziekenhuis moeten en hun mantelzorger niet mee kan.
Voldoening uit het contact
Toch heeft hij langzamerhand ook andere inzetten erbij gekregen. “Ik werd gevraagd om met een andere mantelzorger mijn ervaringen te delen. Hij zorgde voor zijn vrouw die Alzheimer had en wilde graag met iemand praten. Vervolgens kreeg ik ook de vraag om een oudere man te bezoeken. Hij wilde graag naar buiten, maar kan dat niet meer. Zijn kinderen wonen verder weg. Ze bezoeken hem heel regelmatig, maar toch voelt deze man zich vaak alleen. Voor zijn kinderen is het fijn te weten dat ik om de week op woensdag met hem naar buiten ga. Met zijn dochter heb ik regelmatig overleg. Het contact met deze man geeft me veel voldoening.”
Briefje voor thuiszorg
“Soms maak ik me zorgen om de mensen bij wie ik thuis kom. Bijvoorbeeld als er heel veel rommel in huis is. Dan laat ik een briefje voor de thuiszorg achter om een signaal af te geven. Het raakt me wel dat er in deze stad zoveel mensen voor eenvoudige hulp al een vrijwilliger nodig hebben. Dat het netwerk blijkbaar zo klein is en dat we onze buren niet meer zien, om iets voor elkaar te kunnen doen.”
Let op je grenzen
“Het is fijn om als vrijwilliger iets aan een ander te kunnen geven, maar je moet ook goed op je grenzen letten”, vindt Ries. “Zo werd ik eens gebeld door iemand waar ik eerder als vrijwilliger was geweest. Het zou een noodsituatie zijn en ze had vervoer nodig. Ik wilde haar wel helpen, maar achteraf bleek dat ze gewoon boodschappen wilde gaan doen. Dat is niet de bedoeling van mijn vrijwilligerswerk.”
Prima organisatie
Ries raadt regelmatig mensen aan om vrijwilligerswerk te gaan doen bij BredaMantelzorg. “Dan spreek ik bijvoorbeeld iemand die net is gescheiden en daardoor weinig bezigheden meer heeft. Ik stel dan voor om eens bij BredaMantelzorg te gaan praten wat de mogelijkheden zijn en eventueel rustig aan te beginnen. Het heeft even geduurd voor ik andere vrijwilligers tegenkwam. Nu zit ik in de klankbordgroep en bezoek regelmatig bijeenkomsten van BredaMantelzorg. Ik heb hier een prima organisatie gevonden waar ik aan de slag kan. Het geeft me een mooie daginvulling en ook voldoening.”
Foto: Paul Ranft
Contact
Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.