Nathalie: 'Mensen denken dat ze zich aanstelt'
- Psychische problemen
Nathalie van Stee (25) is GGZ-vrijwilliger bij BredaMantelzorg. Ze werd gekoppeld aan Renée, die last heeft van een angststoornis. Renée vindt het vooral lastig om nieuwe contacten te maken en naar buiten te gaan. “Ik ben bij haar ingezet om haar man en dochters te ontlasten. Want voor hen is het best zwaar. Je wilt de ander graag beter zien worden. Je wilt helpen, maar dat lukt niet. Dat geeft een machteloos gevoel, waardoor het ook voor hen als mantelzorger psychisch zwaar is.”
Nathalie bezoekt Renée wekelijks. “Ik praat met haar, geef mentale ondersteuning en neem haar mee naar buiten.” Renée is blij met de komst van Nathalie. “Ze heeft wel eens tegen me gezegd: ‘Dan kan ik even m’n verhaal kwijt en hoef ik m’n man er niet weer mee lastig te vallen.’ Veel mensen met psychische problemen willen een ander niet belasten met hun verhaal, vooral hun naaste niet. Terwijl het wel enorm kan opluchten om je verhaal te vertellen. Renée weet dat ze alles tegen me mag zeggen en ik kan er redelijk neutraal naar luisteren en op reageren. Ze vertelt me soms dingen die ze niet tegen haar man en kinderen vertelt.”
Nathalie en Renée bespreken niet alleen lastige onderwerpen. “We babbelen ook gewoon gezellig. Het is ook voor mezelf een uitlaatklep en ik vind het heel mooi om Renée te zien groeien. Ze verandert door kleine dingen: het bieden van een luisterend oor, met haar meegaan naar de winkel, haar aansporen om gezellig koffie te gaan drinken met de buurvrouw of om naar de schilderclub te gaan. Die kleine dingen maken een groot verschil”, merkt Nathalie. “Samen zetten we kleine stapjes, waardoor ze steeds iets meer durft. Soms probeer ik haar wel een beetje te pushen om iets nieuws te proberen hoor”, lacht Nathalie. “Renée kruipt langzaam maar zeker uit haar schulp. Ze onderneemt nu ook steeds meer uit zichzelf. Ze straalt als ze vertelt dat ze naar de schilderclub is geweest.”
Als Nathalie in haar omgeving vertelt dat ze maatje is van iemand met een angststoornis, merkt ze dat er veel onwetendheid is. “Vaak denken mensen dat ze zich aanstelt. Ze hebben er weinig begrip voor en weten er heel weinig vanaf. Een angststoornis kan echt iemands hele leven beheersen, dat snappen veel mensen niet.” Volgens Nathalie komt dat deels door het stigma dat er nog altijd heerst rondom psychische problemen. Zowel de mensen met psychische problemen als hun naasten vinden het lastig om erover te praten, merkt ze. Tegen al die mensen zou ze willen zeggen: “Stap af van het idee dat je een ander belast met je verhaal. Vertel je verhaal, hoe moeilijk of pijnlijk het ook is. Het kan enorm opluchten.”
Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.