Britt Louisse is vrijwilliger bij BredaMantelzorg. Ze ontlast mantelzorgers Len en Suzanne die zorgen voor hun 93-jarige vader Wim.
Britt is eerstejaars studente bij Avans en doet de opleiding Social Work. Voor haar stage was ze op zoek naar een vrijwilligersplek. Via via komt ze in contact met BredaMantelzorg. Tijdens een leuk kennismakingsgesprek mag ze haar wensen en interesses kenbaar maken. De voorkeur van Britt ligt in eerste instantie bij de coördinatie van evenementen. BredaMantelzorg organiseert veel evenementen voor mantelzorgers en vrijwilligers. Britt assisteert bij de uitwerking. Ze is gastvrouw bij de pubquiz voor mantelzorgers. Ze gaat mee met jonge mantelzorgers naar een kinderactiviteitenpark. En ze assisteert bij het vrijwilligersfeest.
Ontzorgen van mantelzorgers
Later wordt ze gevraagd om zelf vrijwilliger te worden ter ontlasting van de mantelzorger. Ze wordt gekoppeld aan Wim. Hij heeft hulp nodig bij het koken en heeft behoefte aan gezelligheid. Samen een spelletje doen. Verhalen delen. Zijn dochters zijn mantelzorgers. Ze bezoeken hem dagelijks en wisselen elkaar af in de zorg voor hun vader. Wim is eigenwijs en heeft moeite met verandering. Hij wordt wat vergeetachtig. Voor zijn dochters is het confronterend om te zien dat de verhoudingen veranderen. Zij zien hun vader achteruitgaan. De thuiszorg komt alleen om zijn haren te wassen. Wim heeft moeite om nieuwe mensen toe te laten. Daardoor kan hij zich ook eenzaam voelen.
Open armen
“De eerste keer vond ik het best spannend om er naartoe te gaan. Ik wist niet wat ik kon verwachten.”, vertelt Britt. “Ik werd met open armen ontvangen en voelde me meteen op mijn gemak. De tweede keer heb ik kennis gemaakt met de andere dochter. Zij woont verder weg en kan er niet iedere keer zijn voor haar vader. Zij heeft me wegwijs gemaakt.” Britt heeft een hele leuke klik met Len. Haar bijdrage maakt het mogelijk dat Len ook eens een avondje vrij heeft om iets leuks te gaan doen. Britt beseft dat mantelzorg ook ingewikkeld kan zijn binnen een familie. Er spelen dilemma’s. Wie neemt de rol van mantelzorger op zich? Je moet er veel voor opofferen. Je hebt nooit echt de rust en kunt niet altijd meer op vakantie.
Bijzondere verhalen
Wim woont nu alleen in de seniorenwoning aan de rand van het bos, waar hij nog samen met zijn overleden vrouw heeft geleefd. Hij is gek op dieren. Ook vertelt hij heel veel bijzondere verhalen over zijn tijd als gepassioneerde judoka en de oorlog die hij zelf heeft meegemaakt. Samen met zijn tweelingbroer heeft hij de hongerwinter overleefd. “Verhalen over situaties waar ik in deze tijd nauwelijks iets bij voor kan stellen,” vertelt Britt. “Maar heel goed om mee geconfronteerd te worden.”
Waardering geeft energie
Wim is heel dankbaar voor zijn familie en de dochters die voor hem zorgen. En voor de inzet van Britt. Hij zegt tegen Britt: “Je bent altijd welkom en ik vind het heel fijn dat je weer bent geweest.” Britt vervolgt: “Die waardering geeft me energie. Toen de uren voor school erop zaten dit schooljaar, voelde ik dat ik hem graag wilde blijven bezoeken. Ik besloot dat ik als vrijwilliger wil blijven komen. Het wordt misschien iets minder vaak in verband met mijn tweedejaars stage. Ik denk zelf aan twee à drie keer per maand. Het verbaast me dat er maar weinig jongeren zijn die vrijwilligerswerk doen. Eerst dacht ik zelf ook dat ik er geen tijd voor had. Maar het levert zoveel positiviteit op.”
Zorghart
Britt vervolgt: “Het zorgzame heb ik altijd wel in me gehad. Als kind wilde ik altijd mensen helpen. Op straat vragen ze me vaak de weg. In de bus ben ik de eerste die opstaat om iemand te helpen of plaats te maken.” In haar weekendbaantje als voedingsassistente heeft Britt ook laagdrempelig contact met de patiënten in het ziekenhuis. Ze vertrouwen haar hun verhaal toe. Social Work is daarom ook echt een studie die bij haar past. In haar tweede jaar wil Britt zich gaan richten op jongeren. Ze denkt aan de rol van vertrouwenspersoon. Britt deelt enthousiast: “Ik heb veel geleerd binnen BredaMantelzorg. Mijn kijk is breder geworden. Wat ik mooi vind is dat mensen door hun mantelzorgers langer in hun vertrouwde huis kunnen blijven.”
Tekst: Jessie Vermeer
Foto: Paul Ranft
Wim is helaas inmiddels overleden.
Contact
Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.