6 (1)

Latifa: 'Ik ben een geboren mantelzorger'

  • Psychische problemen
  • Jonge mantelzorgers

Latifa* groeit op in een gezin met een vader die schizofrenie heeft. Als jong kind weet ze niet beter. Er is altijd zorg voor haar vader. De Nederlands-Marokkaanse vertelt hoe ze eigenlijk altijd mantelzorger is geweest. Ook hoe lastig het is om er met anderen over te praten. Binnen de Marokkaanse cultuur praat je er immers niet over. Gelukkig gaat het nu goed met haar vader. En met Latifa? Deze 16-jarige krachtige, jonge vrouw wil later in de zorg gaan werken. De ervaring vanuit haar jeugd kan ze daar mooi in meenemen.

Geboren mantelzorger

Met zorgtaken is Latifa van jongs af aan bekend. “Ik ben een geboren mantelzorger. Mijn vader was vanaf mijn geboorte ziek. Er waren geregeld hulpverleners bij ons thuis. Automatisch hield ik rekening met mijn vader. Zoveel mogelijk rustig doen, medicijnen halen en geen vriendinnetjes uitnodigen.”

Psychose

Als ze 11 jaar is krijgt haar vader een psychose.Een grote schok. Ze wist niet wat ze moest doen. “Er gebeurde zoveel in een korte tijd. Het was fijn dat ik niet in paniek raakte. Ik kon gelukkig rustig blijven.”

Marokkaanse cultuur

Ze kan er niet met vriendinnen over praten. In de Marokkaanse cultuur wordt bijna niet over ziektes gesproken. Dat is oneervol. En dat maakt het extra moeilijk voor Latifa.

Hulp voor Latifa

Gelukkig is dat bij haar thuis anders. Haar moeder moedigt juist aan om te vertellen wat de psychose met haar heeft gedaan. “In het begin was het lastig voor me. Het zat me dwars.” Na een paar gesprekken met een psycholoog, ging het steeds beter met haar. “Ik kon de ziekte van mijn vader een plekje geven en het verwerken. Ik kreeg ook meer inzicht wat schizofrenie eigenlijk is.”

Opleiding sociaal werker

Haar belangstelling om hulpverlener in de zorg te worden, groeit. Dit bepaalt haar studiekeuze. Ze besluit om de opleiding sociaal werker te volgen. Ze is nu 2 jaars student. Op zoek naar een stageplek wordt ze door haar moeder getipt op BredaMantelzorg. Het lijkt haar wel wat. Na een paar gesprekken kan ze als stagiaire gaan beginnen.

Hulpverlener worden

In de toekomst wil ze graag hulpverlener worden. “Later wil ik gaan werken als ervaringsdeskundige of cliëntondersteuner. Of misschien wel als psycholoog. Zelf heb ik ADHD en ook daarin kan ik adviseren.”

Tips voor jonge mantelzorgers

Ze heeft ook een belangrijke tip voor kinderen die mantelzorger zijn. “Het is heel belangrijk om te luisteren naar wat jouw gevoel zegt. Je moet als mantelzorger rekening houden met de ander, maar niet zoveel dat je jezelf vergeet. Neem een moment rust en vraag aan jezelf wat je nodig hebt. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kun je dat ook niet voor iemand anders.” Wat een wijze woorden van deze jonge vrouw.

Latifa is niet haar echte naam en het is niet haar foto. Deze is vanwege de privacy veranderd.

Tekst: Liesbeth de Groot

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.