Joke: 'Mantelzorgen is anders dan vrijwilligerswerk'
- Dementie
- Psychische problemen
Joke is 60 jaar en mantelzorger van haar moeder. Dit doet ze al lang. Haar broertje overleed toen hij 9 was als gevolg van een verkeersongeval. Vanaf dat moment veranderde de rol van Joke in het gezin. Ze bemiddelde vaak tussen haar ouders, die niet op één lijn zaten in het verwerken van de dood van hun zoon. De vader van Joke overleed na 27 jaar huwelijk. Haar moeder ontmoette een nieuwe man met wie ze 27 jaar een fijne relatie had. Hij overleed 4 jaar geleden. Vanaf dat moment ging haar moeder mentaal hard achteruit en namen de mantelzorgtaken van Joke flink toe.
“Mijn moeder is 79. Ze komt niet meer buiten, heeft geen dagstructuur. Ze ligt regelmatig hele dagen in bed. Ze eet en drinkt dan niet en gaat ook niet naar de wc. Je kunt wel bedenken hoe bijvoorbeeld het bed er dan uitziet. Mijn moeder krijgt nu onderzoeken naar de oorzaak. Is het een depressie of dementie? Het zou fijn zijn als we weten hoe het komt.”
Joke helpt haar moeder bij de financiën en doet haar boodschappen. Ook in huis regelt ze van alles. Haar moeder heeft wel hulp bij het huishouden en het douchen. “Ik kreeg het aanbod dat een vrijwilliger de boodschappen kan overnemen. Mijn moeder is heel gevoelig voor reclames en hamstert producten die ze niet nodig heeft. Ik ben bang dat ze de vrijwilliger op pad stuurt voor overbodige dingen. Dan doe ik het liever zelf.”
Lastig is het voor Joke dat haar moeder soms heel achterdochtig reageert. “Alsof ik niet het beste met haar voor zou hebben. Dan krijg ik uit het niets de volle laag. Andere momenten geeft ze me juist iets extra’s, omdat ik zoveel voor haar doe. Haar reacties op mij kunnen zonder aanleiding veranderen. Ik probeer daar zo goed mogelijk mee om te gaan, maar dat kost me veel energie.”
Joke heeft samen met iemand van BredaMantelzorg BordjeVol gedaan. Dit is een spel met kaarten en werkbladen. Aan de hand van de kaarten heeft ze alle zorgtaken voor haar moeder doorgenomen. “Dat gaf me inzicht in hoeveel er bij mij ligt. Mijn twee broers wonen dichterbij en doen ook mantelzorgtaken. Toch belt ze mij altijd als eerste. Ik ben niet minder taken gaan doen, ik bewaak mezelf wel beter. Ik woon niet om de hoek, maar als mijn moeder belde sprong ik meteen op om naar haar toe te gaan. Nu vraag ik of ze mijn broers belt. Of ik stel het uit tot een moment dat ik tijd heb om langs te gaan.”
Op de vraag waar Joke energie uit haalt is ze heel duidelijk. Met glinsteroogjes zegt ze: “Mijn vijf kleinkinderen!” Joke past vaak op en geniet er enorm van om bij hen te zijn. Daarnaast doet ze van alles. Ze is een graag geziene overblijfmoeder op de school van haar kleindochter. Samen met haar man organiseert ze themadiners bij een zorgcentrum. Ze vindt het fijn dat ze mensen hiermee een fijne avond kan bezorgen. Daarnaast is ze captain van twee dartteams en badmintont ze. “Maar als ik moe ben, kan ik ook rustig een hele dag online spelletjes doen.”
Joke heeft goede hoop dat de onderzoeken meer duidelijkheid geven. En dat haar moeder betere medicijnen krijgt. “De pillen die ze nu tegen depressie krijgt, doen niets. Ik hoop dat de psychologe haar weer uit de put krijgt. Ik probeer mijn moeder voor te houden wat ze wél aan positieve dingen in haar leven heeft gehad. Maar naar mij luistert ze niet. Ik gun haar dat ze haar laatste jaren weer zin in het leven heeft.”
Tekst: Mariska van Dijk
Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.