Als directeur-bestuurder van BredaMantelzorg benadruk ik regelmatig dat de vraag niet is of je in de toekomst mantelzorger wordt, maar wanneer en voor wie. De zorg zoals we die nu kennen, zal in de toekomst anders zijn. Sinds de eeuwwisseling is er al veel veranderd. De overheid kan de zorg voor Nederlanders niet meer dragen. Er zijn niet genoeg mensen en middelen om de benodigde zorg te leveren. Er komt dus meer zorg te liggen binnen sociale netwerken.
Zelf zorg organiseren
We kunnen er dus niet omheen; we moeten er zijn voor onze naasten die zorg en aandacht nodig hebben. Dit noemen we mantelzorg. Het goede nieuws is dat we ons kunnen voorbereiden op een mantelzorgsituatie. Zowel als mantelzorger als toekomstige zorgvrager moet je nadenken over de zorg die je wilt leveren en ontvangen. Collectief denken we vaak: zorg is vanzelfsprekend en gratis. Het besef dat dit inmiddels niet meer zo is, helpt ons oplossingen te zoeken voor toekomstige persoonlijke zorgvragen.
Levensbehoeften
Het gaat hierbij niet alleen om medische ingrepen, maar vooral om algemene dagelijkse levensverrichtingen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij huishoudelijke taken, douchen of boodschappen doen. Dit kun je goed zelf regelen door gebruik te maken van je sociale netwerk. Of als dat nodig is zelf voor zorg en ondersteuning te betalen.
Maak een plan
Met een goede aanpak zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Praat erover met elkaar. Vraag je oudere naasten hoe zij hun toekomstige zorgbehoefte denken te regelen. Maak een (financieel) plan voor als jij ouder wordt en investeer in de mensen om je heen. Er komt een tijd dat je een beroep op een ander moet doen. Hoe fijn is het als vertrouwde mensen jou kunnen helpen. Door samen slim te organiseren, ben je goed op de toekomst voorbereid.
Miriam Bryson
Directeur-bestuurder BredaMantelzorg
Mantelbieb
Contact
Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.