Pauline_van_der_Stoel (11)  verkleind
  • Blog

Pauline van der Stoel - Euthanasie regelen? Voorkom onnodige teleurstelling

  • Laatste levensfase

Pauline van der Stoel geeft informatie en advies aan mantelzorgers over praktische zaken en wet- en regelgeving. Een onderwerp waar veel vragen over gesteld worden, is euthanasie. Een medische wilsverklaring kan helpen om iemands wensen duidelijk te maken, maar geeft geen garantie dat euthanasie wordt uitgevoerd. Dit wordt niet altijd goed begrepen en zorgt voor verdriet en teleurstelling bij zorgvragers, mantelzorgers én artsen. En dat in een toch al moeilijke periode in iemands leven. In deze blog lees je wat handig is om hierover te weten:

Bij BredaMantelzorg horen we vaak hoe moeilijk keuzes over het levenseinde kunnen zijn. Dit geldt voor mantelzorgers én voor de mensen die zij verzorgen. Sommige mensen denken dat ze recht hebben op euthanasie als ze hun medische wilsverklaring schriftelijk hebben vastgelegd als onderdeel van een levenstestament. Of als ze dit een keer genoemd hebben bij een bezoek aan de huisarts.

In de praktijk werkt dit niet zo. Het maakt de relatie met de huisarts en medisch specialisten ingewikkeld. Terwijl het juist zo belangrijk is dat deze je steunen en de zorg rondom het levenseinde goed met je regelen.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een document waarin je afspraken maakt voor het geval je zelf niet meer kunt beslissen. De notaris stelt dit voor je op. Je legt bijvoorbeeld vast wie namens jou mag handelen en wat jouw wensen zijn. Dat kan gaan over geldzaken, maar ook over medische zorg.

Lees hier meer over het verschil tussen een testament en een levenstestament.

De wensen over euthanasie benoemen in het levenstestament is niet genoeg om euthanasie te regelen. Euthanasie is in Nederland gebonden aan strenge regels. Een notaris kan namens jou de wens vastleggen dat je euthanasie wilt bij ‘ondraaglijk en uitzichtloos lijden’. Maar een arts beslist altijd zelf of dat op dat moment ook zo is. En of hij of zij hierin mee kan gaan.

De rol van de huisarts

Bij een verzoek om euthanasie speelt de arts dus een belangrijke rol. Dit kan de huisarts zijn, maar ook een arts in het ziekenhuis die jou veel ziet. Het is niet genoeg om je wens één keer op te schrijven in je levenstestament of in je medisch dossier te laten zetten. Er moet bovendien wel echt iets spelen in je gezondheid, waardoor euthanasie op een gegeven moment een keuze wordt. De arts moet je goed kennen en jouw situatie kunnen beoordelen. Dit betekent dat je regelmatig met je arts moet praten over jouw wensen en situatie.

Een wilsverklaring in het levenstestament kan helpen om jouw wensen duidelijk te maken, maar geeft geen garantie dat euthanasie wordt uitgevoerd. De arts moet altijd kijken naar jouw situatie op dat moment en of die voldoet aan de regels voor euthanasie.

Wat kun je als mantelzorger doen?

Als mantelzorger kun je helpen bij het regelen en bespreken van een levenseinde-traject. Dit kan lastig zijn, maar het voorkomt veel misverstanden en verdriet. Hier zijn een paar tips:

  1. Praat met de zorgvrager. Het is belangrijk om dit op tijd te doen.
  2. Moedig de zorgvrager aan om meerdere keren met de arts te praten over zijn of haar wensen. Vraag of je mag meeluisteren bij deze gesprekken.
  3. Weet wat een levenstestament wel en niet is. Lees samen met de zorgvrager informatie over dit onderwerp.

Handige links

Meer weten?

Bij BredaMantelzorg helpen we mantelzorgers met vragen over dit onderwerp. Wil je meer weten? Neem hieronder contact met ons op. Samen zorgen we dat jij en degene voor wie je zorgt goed voorbereid zijn. Een goed gesprek voorkomt veel verdriet.

Mantelbieb

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.